Calles fiskeblogg startades 2012, efter att jag detta år upplevt en riktig fiskerenässans. Det kändes som att det var dags att bräcka mitt arton år gamla gäddrekord och att ta mitt fiske till en ny nivå. Mina hemmavatten är Södra Björkfjärden i Mälaren. Abboren här till vänster målade jag när jag var ung och just abborre var den fisk jag jagade mest och bäst när jag på 80-talet spenderade somrarna på Ingarö.

Gäddslem #8
8 oktober 2022Fiske 2021 - Året då Aleks upptäckte sportfiske

De tre höjdpunkterna inom fiske detta år var
1) Min son Aleks blev fiskeintresserad.
2) Jag tog min andra gädda över 8 kg.
3) Johan satte nytt rekord i Gäddslem.

Gäddslem #7
23 oktober 2021
Deltagare: Calle, Johan, Christoffer, Raphael, Mikael, Kalle
Johans vinnarfisk var på hela 7.4 kg vilket är den största hittills i tävlingens historia.
Gäddslem #6
24 oktober 2020


Gäddslem #5
19 oktober 2019

Deltagare: Calle, Erik, Karlis, Christoffer, Henry, Tobias och Håkan.Christoffer vann återigen med en gädda på 3.2kg. Själv fångade jag 7 gäddor men det blev ändå bara silver denna gång.

Gäddslem #4
27 oktober 2018Deltagare: Calle, Erik, Karlis, Ismail, Christoffer, Johan och HenryChristoffer vann med en gädda på 3.2kg. Det var extremt blåsigt och båt gick knappt att använda. Men jag och Christoffer tog oss ändå till viken vid fyren, dit det blåst hårt hela veckan, och fann där vinnarfisken.

Gäddslem #3
28 oktober 2017

För tredje gången begav vi oss ut på höstkanten för att fiska efter gädda och utse en vinnare av Gäddslem. Pokalen fick ta ett mellanår förra året då min son Aleks kom till världen. Efter första årets stora uppslutning, så var ju andra året desto färre deltagare då pappas båt hade sjunkit. Men nu var vi många igen. Calle, Erik, Ismail, André, Teddy, Johan, Karlis, Christoffer, Sebastian, Daniel och Anders kom till start. Vädret var bättre än väntat men regn och rusk dominerade helgen. Vi delade upp oss i tre båtar och begav oss ut. Det tog mig 10-15 minuter att få mitt första napp. Gäddan vägde 5.8 kg och var den största gäddan hittills i Gäddlems korta historia. Det räckte till seger. Tyvärr fick inte alla fisk detta år. Båten med Christoffer som kapten valde fel taktik och begav sig ut på fjärden, vilket resulterade i noll gäddor. Erik, Karlis, André och Johan kunde i alla fall stoltsera med gäddfångster även dom. Superb herrmiddag räddade festen. Teddy kom med löjrom och skagen., Christoffer med kantarellrisotto och Erik med blåbärspaj.
Bottenapp för Erik
21 maj 2016

Årets första, och hittills enda, gädda togs vid öarna kring Rastaholm och vägde finfina fem kilogram. Det blev lite tidspress att få den till båten då Erik just satt sitt drag i botten och vi drev mot klipporna. Erik satte för övrigt draget i botten sjukt många gånger denna dag. Efter gäddfångsten lugnade fisket ned sig och vi tog det lugnt på värdshuset istället. Kvalitet framför kvantitet!
Gäddslem #2
24 oktober 2015

Andra upplagan av den årliga gäddfisketävlingen Gäddslem gästades av Karlis och Erik. Då pappas båt sjönk nyligen så var utrymmet för deltagare begränsat. Nästa år har vi nog flera båtar igen. Goda odds fanns att rista in sitt namn på pokalen detta år alltså!

Fisket var ganska trögt så vi pausade för tidig korvgrillning. Första gäddan upp i båt kom från Erik och vägde 3.2 kg. Många timmar utan napp senare så sa jag att nu känns det som att vi får fisk snart. Mycket riktigt tog det mig bara några kast. Vi fick alla gäddor sista timmen innan vi summerade dagen. Eriks gädda höll hela vägen till pokalen.PS. På kvällen lirade vi två omgångar poker. En seger till mig och en till Karlis. Erik vann ju fisket så det var väl rättvist kan tyckas :)


Tredje gången gillt för Omar
Augusti 2015

Jag fick ta ut Omar på fjärden tre gånger om innan han tog sin första gädda. En trött Omar firade med en tupplur ;)
Besök från Norrland
24-27 juli 2015

Med morötter som fiske, poker och fest lyckades jag locka ned Adam från Övik. Därmed tror jag bestämt detta blogginlägg får hamna på båda bloggarna. Hur som helst, så var kronologin följande. Först grillade vi och spelade poker. Sedan fiskade vi. Därefter firade vi Christoffers födelsedag. Allt detta var bra tajmat då Lisa var i Göteborg över helgen. När katten är borta...På fredagen så var det alltså grillning och poker som gällde. Gäster var Adam, Erik, Johan och Alve. Rent resultatmässigt var Adam kung, då han vann bägge våra turneringar. Erik, som kom tvåa i första turneringen, var lite frustrerad då Adam vann fyra all ins i rad mot honom. Turen står den djärve bi brukar det ju heta. I andra turneringen så kom jag tvåa.
     Men kvällens hand var nog en all in preflop mellan Johan (KK) och mig själv (77). Det låter kanske inte så spektakulärt, men det var ta mig tusan minnesvärt. Jag kände på mig att det var lugnt. Just orden det är lugnt yttrade jag redan innan floppen. Sedan efter floppen. Sedan efter turn. På river så var det just så. Lugnt. Ty alla tre gatorna hjälpte mig att bygga en stege. Johan började prata gamla bad beats medan han skakade på huvudet. Själv kunde jag inte låta bli att le. Ibland har man det på känn.
     Det spelades också en del bordshockey. Detta nostalgiska nöje passade bra då vi körde turneringsformat i pokern. Det syntes att Alve hade bra koll och han var förmodligen bäst av oss. Desto mer kunde jag jubla när han i sudden death mot mig gjorde självmål från min planhalva. Underdog wins again. För övrigt så fick Johan revansch mot mig när han och jag möttes i hockey. Jag antar att Adam besegrade Erik, för strax innan vi skulle avrunda kvällen så ville Erik desperat dra igång playstation. För att som han sa, även han ville vinna något. Bättre lycka nästa gång mannen.Dagen efter så åkte jag och Adam ut till landet för att fiska. Jag drog några gäddor men tyvärr så krokade Adam bara sjögräs. Det skönaste var när jag deklarerade att jag skulle göra tre sista kast. 1... 2... 3... och där small det! På sista kastet satt en gädda. Det var norr om Birka och det började blåsa upp ordentligt. Så vi skumpade hem i motvinden och började förbereda oss inför kvällens fest.

Christoffer fyllde år och hade partaj hemma hos sig i stan. Vi gav födelsedagsbarnet en prinsesstårta med isfacklor, samt en broderad ("Christoffer" i guld) handduk som han själv förmodligen glömt på mitt land för ungefär 15 år sedan. Därefter så gick vi ut på stan. Till Christoffers favoritställe Soap Bar.
Missad vårsäsong, midsommarfiske och dagar i solen
Våren-Sommaren 2015

Det blev inget vårfiske då jag var så himla less på båtens motorproblem. Jag lämnade in motorn på reparation, men fick inte igång den efteråt. Lusten tappades fullständigt. Efter två månaders paus, då jag inte ens ville höra talas om båten, så la jag och pappa den sista pusselbiten. Det visade sig vara så simpelt som ett glapp vid en kabel. Så kan det gå ibland.

Det här inlägget blir för ovanlighetens skull en sammanfattning. Runt midsommar och veckorna därefter så fiskade jag kanske 4-5 gånger. Med i båten har jag haft Omar, Claes, pappa, Erik, Richard och Teddy. Pappa tog sin första gädda sedan 90-talet (!), medan fiskelyckan uteblivit för de andra grabbarna. Förutom kanske för Claes som lyckades med bedriften att fånga en mussla när vi trollade. Det var för övrigt vid denna trolling då jag tog min första gös.


Min första gös (Nytt PB: 1.5 kg)Pappa tog ÄNTLIGEN en gädda :)Jag och Lisa gjorde skulpturer av fiskbenHögtryckstvätt efter vinternClaes höll inte riktigt fokus på spönaVälkommen hem till Stockholm Omar :)Årets hittills största gädda vägde dryga 4 kgMexiko med Märta och Erik
Februari 2015

I början av året så reste jag till Cancún med Märta och Erik. Det var Märtas idé då hon skulle arbeta där som konstnär en månad. Självfallet styrde jag upp lite fiske. Det blev två turer och (tyvärr endast) lika många fiskar. Vi försökte fånga bonefish i träsken vid Cozumel men bommade. Sedan tog Märta och jag varsin Bonito ute på havet. Erik tappade en större fisk. Sedan åkte vi på ett kvällsfiske där det dock inte blev något napp. Kapten bjöd på öl och maja, men vi nöjde oss med öl. Kapten själv var dock hög som ett hus.


Bockholmssättra från ovan. När jag och Erik reste mot Mexiko.Förvantsfulla svennar ;)Overdressed?BonitosYou want to get high?Vattnen runt Cozumel var inte obebodda. Häftigt att se vild krokodil.Länsstyrelsen Södermanland
2014-2015

http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/djur-och-natur/fiske/Pages/default.aspx

Under vintern så praktiserade jag vid länsstyrelsen i Sörmland för länsfiskekonsulent Jimmy Blom. Jag styrde upp deras hemsida apropå fiske.


Jimmy (mitten) kom på en fin andraplats i årets julpoker


Gäddslem #1
1 november 2014

Första årliga gäddfisketävlingen Gäddslem. Deltagare var Ismail, Teddy, Karlis, Erik och Henry. Pokalen togs hem av Ismail som nästan dubblerade sitt personbästa när han betvingade en best på 5.7 kg. Skönt att man slapp sätta sitt eget namn på pokalen så här första året. Men nästa år blir en annan historia ;)

Ismail och vinnarfisken (Nytt PB: 5.7 kg)

Dagen inleddes perfekt. På allra första kastet tog jag en gädda på nästan 3 kg. En fin morot och ett lagom mål att klå för de andra deltagarna. Det tog upp mot timmen innan Ismail avgjorde tävlingen. Innan dess hann Karlis, sin vana trogen, börja fånga små men många gäddor. Noterbart att Teddy i slutet av dagen även han tog en gädda på närmre 3 kg. Det betydde personbästa för både Ismail och Teddy på gäddfronten idag. En tradition har skapats. En vinnare har korats. Vi ses nästa år igen grabbar!

Pokalen och gäddvinet Brochet

Teddybjörnen Fredricson (Nytt PB: 2.7 kg)

Fler mörtar, men färre gäddor
23 oktober 2014

Denna gång fanns det faktiskt rikligt med mört i mörtburen. Det hjälpte dock inte mig eller Claes att meta upp några gäddor. Dagens enda gädda, tagen på spinnare, vägde runt halvkilot. Så då vann jag både mängd och vikt då ;)

Mört!

Innan vi begav oss ut lyckades jag mecka med motorn så att den blev sjöduglig igen (se 18 okt). Kände mig rätt stolt att som amatör lyckas med den bedriften. Efter att ha tagit av växelhuset lokaliserades felet. Växeln hade hoppat ur.


Kräftgång i mörtburen
18 oktober 2014

En ynka mört i mörtburen. Så Erik och jag la ned idén om gäddmete. Dagens dramatik blev när motorn havererade ute på fjärden, så vi fick ringa Sjöräddningen. Några gäddor hann vi ta innan dess dock.

 Kräfta!


Hattrick!
11 oktober 2014

Faktiskt första gången någonsin jag tar 3 fiskar på 3 kast. Gädda. Gädda. Gädda. Låg med båten strax söder om Rastaholm. Gött.

 Årets drag: Reflex spinnare


Följe på följe på västkusten
20-21 september 2014

Hawaii reunion, 10 years later. Fantastiskt kul att Kristoffer fixade kräftskiva, tio år efter vår magiska höst på Hawaii. Självklart tog jag tillfället i akt och försökte dra en öring, nu när man ändå var på västkusten. Aldrig har jag haft så många följen. Öring efter öring följde med in till stranden. Men inte ett ynka napp. Trist.

Jag lärde mig dock att krabba, det är grejer det. Smakar fantastiskt gott. En bra läxa inför nästa års kräftskivor. Gött.

 Man badar på egen risk

 En cigarr mitt i natten, med kräfta på skallen


Lite lattjo på Mallorca
25 augusti 2014

Kryssning i Pollensa bay nära Alcudia. Kort stopp för fiske. Fick väl en tre olika färgglada små arter. Gött.

 Lite som att fiska strömming


Hundträning hindrar inte gäddjakt
19 augusti 2014

Fick en lucka innan hundträningen. Gav det en kvart i morfars vik. Där satt strax en trevlig gädda på 3.9 kg. Gött.

 En härlig bit


Hos Omar i Lidköping
2 augusti 2014

När jag, Erik och Kristian hälsade på hos Omar i Lidköping såg vi till att fiska lite lätt. Först vandrade vi ut på den avlånga halvön Hinden ut i Vänern och sedan drog vi till stenbrottet vid Kinnekulle. En mycket trevlig dag, men själva fisket var kasst. Inga ädelfiskar ville bita i det strålande solskenet. Det var bara Kristian som lyckades locka abborre att hugga.

 Stenbrottet vid Kinnekulle

Inget bildbevis
25-26 juli 2014

Utan bilder finner jag oftast inte blogginlägg särsklit intressanta. Men denna gång får mitt eget inlägg bli en ram utan duk, då min mobiltelefon gått sönder. Så kortfattat vill jag bara nämna att det har fiskats. Jag tog med Erik, Karlis, Richard och Kristian till landet över helgen. Vi trollade efter gös men fick gädda. Jag skippade nattsömnen helt och fiskade från strax innan soluppgång. Några gäddor upp mot 3 kg landades. Ganska typiskt sommarfiske.Vildingen som kom av sig
2-3 juii 2014

Nu var ju tanken att tre pojkar skulle tälta i vildmarken och bli män. Eller, ungefär så. Vi skulle fiska. Med twisten att vi skulle åka lite längre än vanligt och campa på någon ö. Grill och tält samt mycket annat hade inhandlats. Men nu blev det inte riktigt som vi tänkt oss.

Det började med att Karlis blev dumpad av sin brud och sedemera dumpade oss för att åka till Spanien. Genast rekryterades Märta som stand in och vi åt en trevlig lunch på Rastaholms värdshus. Sedan begav sig jag och Erik ut på fjärdarna. Trevligt även det. Men ytterst få napp. Så vår äventyrslusta mattades och vi tog det omanliga beslutet att sova i sköna torra sängar.

 Mr & Mrs Smith

 Grillenschnecke

Claes gillas på Facebook
25 juni 2014

Ett sms slank in fram mot midnatt. Claes ville fiska. Så ok. Vi möttes upp på morgonen och tog rutten via Claes barndoms Ekerö. När jag senare la upp bilden nedan på Facebook blev det snabbt ett nytt rekord i "likes". Jag förmodar att Claes är fotogenique. -Det är kul :)

 Alla gillar Claes

Rubinbröllop
17 juni 2014

Det var alldeles för blåsigt idag för att testa min egenbyggda trollingbåge, men passformen var perfekt kunde jag konstatera. Istället försökte jag finna fisken i Helgökanalen där vinden var mildare. Mamma kallade den för gäddfabriken och mycket riktigt tog jag en av de minsta gäddor jag någonsin fångat. Men fisket var trögt och vågorna höga.

 Nymålad trollingbåge

Rubinbröllop
14 juni 2014

Morgonen efter föräldrarnas rubinbröllop tog jag mig ned till sjön vid femtiden. Jakten på kilosabborren är härmed inledd. Men jag kom sannerligen inte nära ännu. Jag tror min bästa chans är när jag riggar småwobblers på min egenbyggda trollingbåge efter midsommar.

 Liten jigg gav liten abborre

 Trollingbågen i sin linda


Nationaldagen
6 juni 2014

Stiltje och en känsla av tryckande värme, trots att det inte var så varmt, bådade inte för något vidare fiske. Blev dock några gäddor, med en toppfisk på 3 kg. Jag noterade att löjorna hoppade i vassen vid Björkö. Så jag satte raskt på ett vasskyddat skeddrag och slängde in i djungeln. Mycket riktigt small gäddorna på tämligen omgående.

 Några doppingar på bryggan

Löjrom och ål
2 juni 2014

Rataholms värdshus öppnade för i år så jag bestämde mig för att lyxa till det lite. Bara jag och jycken. Självfallet i anknytning till fiske. Mot landet bar det av. Själv beställde jag toast med löjrom, medan Nemo fick lite skinka av servitrisen på värdshuset. Gött.

 Ål på menyn

Några dagar tidigare hade jag vittjat min mjärde vid bryggan för andra gången. Till förra gångens fångster mört och björkna, kunde nu läggas till abborre och gärs. Men framförallt, och till min förtjusning, fann jag även en ål. En art jag faktiskt aldrig sett i det vilda förr. Detta inspirerade mig att prova på att använda en stor gummiål som bete. Det skulle visa sig bli en storartad succé. På dagens andra samt fjärde kast drog jag gädda på gummiålen.

Det blev totalt tio gäddor denna dag. Ett mycket bra resultat. Tyvärr var det ingen som var av storlek större. Men nu får man säga att årets gäddfiske lossnat ordentligt. 19 stycken gäddor på två turer. Nu väntar vi bara på en riktig "Big Bertha".


Morfars vik
26 maj 2014

6 av mina 11 största gäddor har tagits i morfars vik. En av dessa togs idag på en liten spinnare. Totalt tog jag 8 gäddor på spinnare och 1 på mete med mört. Hela 9 gäddor på en ankring. Äntligen ordentligt med napp.

Tanken var först att jag skulle fiska med Claes, men han blev tyvärr sjuk. Tanken var sedan att modifiera båten med diverse utrustning, men jag glömde borrmaskinen. Tanken till slut blev att prova att meta gädda. Min första metgädda kom också, men det var en futtig Reflex spinnare som totalt dominerade dagen alltså. Inte var det sämre att jag kastade med lilla abborrspöt. Blev några riktiga duster. Gött.

 Dagens största vägde 3.8 kg


En stund på jorden
20-21 maj 2014

Satsade på lite kvällsfiske följt av gryningsfiske. Fiskarna verkade ta det  lika lugnt som jag. Fin naturupplevelse men tråkigt fiske.

 Fyren vid Kina i skymningen

Solen brände, gäddorna tog siesta
18 maj 2014

 Mycket pollen i vattnet

Jag, Erik och Olle sjösatte lilla båten och gav oss ut på gäddjakt. Första gäddan togs av mig på andra kastet i morfars vik. En fin pjäs på dryga 4 kg. Resten av dagen var stillsam. Förutom när Olle tog 3 gäddor på fem minuter vid Ekerö. Som eftertanke borde jag haft t-shirt istället för linne på eftermiddagen. Nacken är ganska röd. Att man aldrig lär sig.

 4.2 kg på dagens andra kast

Första gäddorna i Rönningesjön
12 maj 2014

Lattjade lite med fiskepöt på hundpromenaden vid Rönningesjön. Riktigt kul att smyga på smågäddor i tät vegetation längs Rönningeån. Lite större gädda fann jag dock från bryggan vid Rönninge by. Enligt rykten finns ordentligt stor fisk i sjön. Det tål att undersökas närmre framöver.

 Notera "sheriffstjärnan" som Nemo fick bära åt mig

Med TMF på Gotland
30 april - 4 maj 2014

Åtta goa gubbar (Olle, Egge, Matte, Mackan, Webbe, Kassmyr, Nicke) drog till gotland för att fiska öring över Valborg. Vädret var fint och alla fick fisk. Men jag får erkänna att jag misströstade lite inför sista dagen, då jag ännu inte fått något. Men till slut så nappade några öringar och succén var ett faktum.

 Inte alla stunder är till för spösvingande

Bom på gädda igen
23 april 2014

Tredje fiskedagen i rad utan gädda för mig. Inte heller Claes fick fisk. Vad händer? Vakna gäddor!

 Antal gäddor 2014: 0 st


Glad påsk
17-18 april 2014

Årets första gäddfiske på Bockholmssättra. Ismail hjälpte till att sjösätta båten. För besväret belönades han med två gäddor. Båda tagna på en silvrig liten reflexspinnare. Själv kammade jag för ovanlighetens skull noll. Jag prövade även på långfredagen men fick bara känna på ett ynka litet hugg. Inget riktigt bit denna helg. Tur att man hade ägg, öl och Trivial Pursuit att roa sig med.

 Ismail fick i alla fall fisk

Värmdö utan napp
2 mars 2014

Matte och jag letade våröring ute på Värmdö. Vattnet var mer stilla än vad prognosen visat och det hjälpte nog inte. Årets första öring får vänta.

 Trots vadarbyxor inget napp för Matte

Nyårsfiske
31 december 2013

Jag kunde inte låta bli att försöka dra årets sista gädda. Så blev det dock icke. Lustigt nog fann jag istället fina abborrar, över halvkilot, inne vid strandkanten så här i december.

 Klassiskt skeddrag gav abborre i kylan

Gäddsarkom
16 november 2013

Kalle Florén och jag bestämde oss tidigt i höstas att vi skulle finna tid för en fisketur. Lättare sagt än gjort då Kalle har flera unga barn. Men till slut lyckades vi få till det. Förmiddagen gav en ordentlig gäddrusch som resulterade i tiotalet gäddor på tiotalet minuter. Inga bjässar, men både dubbelhugg och fisk flera kast i rad. Gäddorna stod uppradade extremt nära land vid en sydlig kustremsa. Så gott som alla tog på jigg precis efter att dessa brutit vattenytan. Jiggen ni ser här nedan tog jag hela 8 gäddor på.

 Gäddsarkom

En av gäddorna jag fick hade konstiga bölder. Efter att jag nu läst på lite så handlade det om gäddsarkom. Eller med andra ord, tumörer som följd av ett retrovirus. Detta virus smittar både via vatten och kontakt enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Deras uppmaning är att man avlivar sådana gäddor och tar upp dem på land. Nu gjorde jag inte det denna gång, men det får väl bli till att införskaffa en påk för detta ändamål.

 Här skymtar man det drag Karlis satte i en trädkrona förra året


Första gången jag fiskat i november
1 november 2013

Novemberfiske var något helt nytt för mig, denna soliga dag då jag och Claes begav oss ut till landet. Fint väder och fint sällskap. Men tyvärr var själva fisket rätt ljummet.

Claes största gädda för i år (3.4 kg)

Efter lyckat vår- och sommarfiske så har hösten blivit lite av en besvikelse för mig personligen. Mina vänner är nog nöjda dock. De tre senaste gångerna jag tagit ut någon av dem till landet så har de alla fångat sina största gäddor för i år. Jag får hoppas på en bra avslutning om två veckor när jag ska ut och fiska med Kalle F.

Å förresten...  Jag har köpt ny båt och utbildat mig till fisketillsyningsman! :)


Årets första fiskar för Erik
19 oktober 2013

Så tog då äntligen Erik sina första fiskar för i år. Ett par fina gäddor med en topp på dryga 3 kg. Förmodligen var detta dagens största fisk. Så vi får väl kalla det oavgjort, då jag vann i antal gäddor. Men dagens löpsedel är solklar. Sportfiskaren Erik fick äntligen napp!

 Erik fick anledning att le idag


Grisslehamn
12 oktober 2013

Egentligen var det planerat att jag äntligen skulle guida farsan till sin "milleniumgädda", men då han blev snörvlig så föll den planen. Istället hakade jag på Matte och Webbe till Grisslehamn för att fiska öring. Herrarna säger att de såg och kände öring, men personligen hade jag ingen kontakt med någon öring, varken visuellt eller via lina. Detta är nu fjärde gången jag är ute och fiskar öring med medlemmar ur TMF. Ingen öring i båt ännu. Ett trist, men som jag förstått inte helt oväntat resultat.

 En solig dag i oktober är ju ändå inte helt fel

 Spigg var det enda som fångades idag

Faktum är att de två småspigg jag fångade idag var de första fiskarna som fångats överhuvudtaget under mina hittills fyra heldagar med TMF. Varje gång har vi varit tre man. Så om man då räknar på statistiken så har det på 12 fiskedagar fångats ynka 2 småspigg. Det ger ett snitt på ca 0.0001 kg (eller 0.1 gram) fisk fångad per person och dag. Mäktigt ;)

 Vi blev varmt välkomnade av mopsen Panter

Följen å nafs
4 oktober 2013

Svårfiskat idag. Gäddorna bet väldigt försiktigt och följde mest med retsamt fram till båten för att sedan vända. Kan det haft att göra med att barometern sjunkit lite under natten? Efter några timmar lyckades jag dock till slut ta upp några gäddor. Eller tja, ta upp var för starkt uttryckt. Då dessa satt väldigt löst räckte det med att försiktigt skaka loss dem. Det blev i alla fall några kryss i protokollet. Hur som helst så får ni nöja er med en bild av Nemo, då ingen av gäddorna var långt över kilot.

Nemo, cool i båt som vanligt

Skeddragens dag

7 september 2013

Nu har Ismails nuna fått pryda bloggen flera veckor i sträck. Så trots att han tog en fin gädda (Nytt PB: 3.2 kg) så blir det denna gång en bild av mig istället. Gäddan på bilden (3.7 kg) pressade sig dessutom in på min topplista, så den förtjänade att förevigas. Samtliga fiskar togs för övrigt på skeddrag. Trots det satsade Ismail på spinnare större delen av dagen. Han tyckte de stora fiskarna var för jobbiga att hantera så han ville sikta på mindre och mer hanterbar fisk. En annorlunda taktik som inte gav någon frukt denna fina dag, då sommaren gjorde en sen men efterlängtad comeback.

 Nya skeddraget gav resultat direkt

Motorhaveri, igen...
28 augusti 2013

För 3 månader sedan gick motorn sönder när jag och Claes var ute och fiskade. Efter mycket om och men hittades en ny likadan motor på Blocket. En tröttsam dagstur fram och tillbaka till Skåne löste det dilemmat. Men nu hände det igen. Denna gång var det styrningen på motorn som brast. Så för andra gången i år finner jag mig strandad utan fungerande båt. Nåja, jag har ju alltid roddbåten. Men man blir ju less. Ska vi finna ett plus efter denna åktur så tajmade vi i alla fall sommarens sista (?) fina dag.

Fiffige Ismail styrde oss sakta hemåt med hjälp av fiskehåven

Ismail och Teddy, framtida storfiskare?
31 juli - 1 augusti 2013

-Varför åkte vi inte hit direkt? frågade Ismail uppriktigt fundersam, efter att jag slutligen hittat ett för dagen bra gäddställe. Om det vore så enkelt. Ibland får man leta ordentligt innan man finner vad man söker. Det hade tagit oss många timmars sökande innan vi runt Björkö fick hugg på hugg. Teddy tog första gäddan, jag den andra och Ismail den tredje. Flertalet gäddor följde därefter. Ismail knep så när dagens största gädda men jag "räddade hedern" som Teddy uttryckte det, med en sen gädda på dryga tre kilo.

Både Ismail (Nytt PB: 2.7 kg) och Teddy fann gäddorna till slut


Göstrolling 2.0

24-25 juli 2013

Efter att jag å Erik trollat upp vår första gös förra året, var det dags att försöka igen. Två kvällars trollande gav dock skralt med fisk, varav ingen gös.
Denna fiskeform har vi helt klart inte bemästrat ännu. Största fisken blev en gädda på tre och ett halvt kilo. Skåda även de två "troféfiskarna" nedan.

Liten liten löja på wobbler

Liten liten abborre på wobbler

Yngern och Vällingen

17-18 juli 2013

Teddy bjöd in mig att prova på fisket vid hans landställe i Nykvarn. Sjöarna Yngern och Vällingen skulle bli våra jaktmarker. Yngern är oligotrof och Vällingen är eutrof. Eller på svenska, den första är näringsfattig och den andra är näringsrik. Vilket då påverkar bland annat sikten och växtligheten i sjöarna. Hur som helst har Teddy praktiskt nog ekor i båda dessa baljor. Det blev två soliga dagar med moderat framgång i jakten på abborre och gädda. Extra kul dock att Teddy fick sin blott andra gädda någonsin. 

 Teddys undervattenskamera öppnade upp nya fotomöjligheter

Magisk sommargädda medan pojkarna sov

6-7 juli 2013

Efter att ha spelat poker fram till midnatt så bestämde jag mig för att göra något jag aldrig gjort förut. Nämligen att gå upp vid 04:00 och leta sommargäddor i gryningen. Men vi återkommer till det. Vi hade varit ute och fiskat hela lördagen men bara fått några smågäddor. Johan och jag hade tagit en "förkrossande" seger med 2-1 i gäddor över Karlis och Erik i vår båt mot båt tävling. Störst fisk valde vi att stryka som gren då ingen gädda ens var i närheten av kilot. Ingen större fiskelycka minst sagt. Vädret var strålande för en typisk sommarsvensk. Vi njöt av solen och jag näckbadade ute på Björkfjärden. Men detta var icke idealiskt väder för en fisketävling. Vi fokuserade om vår tävlingslust till poker. Men mer om det på min pokerblogg.

 Att gäddan var stor, det kände jag på mig när det högg...

Således fann jag mig ensam på sjön runt halv fem på söndag morgon. Ingen av de andra var intresserade av annat än att snarka just då. Fullt förståeligt efter gårdagens strapatser. Men själv hade jag hungern. Landskapet var färgat rosa av den stigande solen och ut på fjärden bar det av. Morgonens kod tog en stund att knäcka, men visade sig vara att gäddorna stod i lovart och skugga. Det bets ganska försiktigt och jag krokade ovanligt dåligt. Några mindre gäddor löste dock hängbiljett hela vägen fram till båten.

Jag hade börjat dagen (natten egentligen) i viken utanför min morfars gamla hus. Där fick jag ett tidigt hugg och skymtade en gädda modell större. Det var min gröna "Buster" ("gamla Bettan") som lockade till napp, men tyvärr inget riktigt seriöst sådant. Efter att ha provat en stund till valde jag att åka vidare. Jag la dock hugget på minnet och bestämde mig att återvända om några timmar. Efter att ha funnit de typiskt små sommargäddorna runt klippiga öar, samt bevittnat måsarnas kamp mot örnarna, var det så dags att börja avrunda. Redan vid sjutiden började solen bränna på rätt bra, och utan solskyddsfaktor började jag tänka på frukost istället för att få gäddräknaren att ticka.

 ...men att den var så stor, det hade jag inte vågat hoppas på...

Viken utanför min morfar kommer alltid att vara en speciell fiskeplats för mig. Det var här som jag i tidiga tonåren fick min första lite större gädda. Den gäddan vägde 3.6 kg och det  tangerade därmed min fars gäddrekord. Förra året satte jag upp som mål att klå det rekordet. Det tog ju ända tills sent in i oktober innan jag lyckades med det, men målet nåddes. Mitt nya mål i år satte jag betydligt högre. Att få upp en gädda över 8 kg. Kan tyckas som ett tufft mål, då det i princip innebar en viktmässig dubblering av mitt gäddrekord, men man måste ju ha något att sträva efter.

Så gled jag då, för andra gången denna morgon, in i morfars vik. Ett långt kast in i viken resulterade i sjögräs tämligen kvickt. Irriterat konstaterade jag att det långa kastet nog bara skulle innebära en lång invevning av gäddnate. Så jag la i femmans växel och turbovevade in linan. Då hände det. Det tog bara stopp. Inget snack om saken. Gädda på kroken. Förvånat justerade jag bromsen och kopplade på knarren. I det klara och lugna vattnet kunde jag snart skymta den stora sommargäddan inne i viken. Sakta men säkert vann jag lina och kunde konstatera att krokningen satt bra. Nu gällde det bara att hålla huvudet kallt.

 ...och att se den simma iväg efter vår dust, var ett magiskt ögonblick...

Gäddan försvann in under båten, den kastade sig upp i luften och den drog tillbaks in i viken gång på gång. Jag höll linan spänd och lät den hållas. På andra försöket med håven kunde jag få upp den i båten. Nu kom sanningens ögonblick. Detta var ingen liten gädda det. Vågen stannade på hela 8.1 kg. Ett fantastiskt nytt rekord. Jag vrålade ut över vattnet. Inga ord, utan bara rent vrålande. Det fanns ändå ingen som var vaken att lyssna på mig. Detta var min och den stora gäddans morgon.

 Erik och Karlis jobbade på sina golfbrännor under helgen


Gäddrekordet stadigt uppåt

28 juni - 1 juli 2013

Ytterligare en långhelg på landet resulterade i nytt gäddrekord. Aldrig har jag fått fajtas så hårt med en gädda. Flera gånger hade jag den vid båten innan jag till slut kunde lyfta den med gälgreppet. Fantastiskt kul och likt den gamla stavhopparen Bubka fortsätter jag att höja rekordet en liten bit varje gång. Från 4.5 till 4.7 till 4.9 kg nu på ett drygt halvår.

 En riktigt härlig sommargädda (Nytt PB: 4.9 kg)

Helgen inleddes i sällskap med Teddy. Vi trollade efter abborre på fredag kväll och Teddy fick en bamsing på 0.74 kg. Själv kammade jag noll denna kväll. Jag trollade dock upp en fin abborre på 0.46 kg några kvällar senare. Det var faktiskt allra första gången jag bemödade mig att väga en abborre jag själv fångat. Sen på lördagen var vi ute i solen och guppade utan att det riktigt ville sig. När hugget till slut kom så var det dock ett monster (se ovan).

 Teddy med en präktig abborre (Nytt PB: 0.74 kg)


Midsommarfiske

20-22 juni 2013

Nog lyckades man klämma in lite fiske under midsommarhelgen ändå. Finaste fisken blev en gädda på 4.4 kg, i samma vik där jag som ung tog min första större gädda. Det blev flertalet gäddor samt ett gäng abborrar på samma plats under helgens gång. Att far min följde med i båten tillhörde inte vanligheterna. Men inte belönades han för det med ens ett ynka litet napp.

 Pappa, "den ofrivillige fiskaren".

 Smörstekt abborre är svårslaget

Kapten Claes

11 juni 2013

Idag utgick vi från Ekerö och dagens kapten var Claes. Vi jiggade efter abborre men det var gäddorna som nappade. Så vi styrde om till gäddfiske ganska snabbt.
Men strålande sol och mojnande vind hjälpte inte fisket. Solbrännan bättrades dock ordentligt. Jag blev brun och Claes blev rosa. Här kommer ett internskämt apropå det. Till skillnad från större valar så blir albino delfiner inte vita, utan de blir rosa. Det e kul! ;)

 Spår efter en talanglös anka

Dubbla dubbelhugg
27 maj 2013

Med Claes i båten tog vi en duktig rundtur ute kring landet. Vi sökte gäddorna i vassar och vikar, vid holmar och grund samt platåer. Vi fann dem överallt. Som brukligt hade vi den inofficiella, för dagen länge outtalade, tävlingen att störst fisk är guld och flest fiskar är silver. Det såg riktigt bra ut för Claes i halvtid, för då ledde han med 6-2 i gäddor och hans var dessutom störst. Jag ryckte dock upp mig så att jag inte skulle få spö. I slutändan tog jag dagens största gädda på 3.3 kg och slutresultatet blev 10-10 i antal gäddor.

Två gånger, inom fem minuter, så drillade vi båda gädda samtidigt. Dubbla dubbelhugg på mycket kort tid alltså. Eventuellt hade vi ytterligare ett dubbelhugg senare, men Claes var inte säker på om han haft bottennapp eller om det var ett riktigt hugg. Klart stod i alla fall att en gädda, modell större, sedan följde med fram till båten i samband med det kastet.
Fågelskådning
21-22 maj 2013

Man borde väl inte klaga efter tio nya gäddor, men man har ju blivit bortskämd på siståne. Istället vill jag rapportera om ett rikt fågelliv i Mälaren. Jag såg bland annat örn,
fiskgjuse, häger, knölsvan, sångsvan, skarv, grågås, kanadagås, tärna, and och dopping. Örnen såg jag på riktigt nära håll när den blev mobbad av måsar.

 En död gås flöt förbi

För övrigt startar jag nu en gäddräknare på denna hemsida.
Antal gäddor 2013: 24 stTrippeln in på toppen
15 maj 2013

Hela tre gäddor in på topp 10. Nu räcker inte längre 3 kg för att kvalificera sig till listan. Den största och första gäddan jag tog idag vägde 4.4 kg och intar därmed bronsplatsen. 

Andra fisketuren i rad jag fångar mussla!

Nästan alla gäddor togs på mörtliknande drag

Gäddpremiär

8 maj 2013

Liksom förra årets allra sista gäddfiske blev nya årets allra första gäddfiske en stor succé. Vattnet var 8 grader varmt och isen försvann för någon vecka sen eller två. Det var lite trögstartat med endast en mindre gädda krokad. Men sen följde jag vinden och prickade rätt. På en sträcka av 250 m så fick jag upp sju gäddor och tappade tre. Varav den största vägde 4.7 kg. Därmed putsade jag mitt rekord en aning. En stabil start på året måste jag säga. Till skillnad från min smala före detta rekordgädda så var denna i betydligt bättre kondition och bjöd på spektakulär luftfärd intill båten. Noterbart är att jag tog upp totalt 22 kg gädda denna dag vilket ger en snittvikt på 2.75 kg per gädda.

 Nytt PB på årets första tur :)

 Jag fångade även en levande mussla på jigg!


Gålö

25 april 2013

Jag tog frun och hunden till Gålö där det sägs vara hett att jaga öring. Ingen fisk syntes till men en fin vårdag i solen värmde.
Studiefrämjandets förbannelse
Hösten 2012

Det som verkade så bra blev inte vad jag hade förväntat mig. Studiefrämjandets fiskekurser blev ingen succé. Milt sagt. Men vi tar det från början.

 Bottenmete efter lake

Det var en gång en bok med kurser från Studiefrämjandet. I denna skrift kunde man läsa om hur man betvingade monster så som gös, gädda, öring och lake. Den blonde Riddaren hade dräpt mången gädda i sina dagar men att strida med dessa andra monster tycktes honom ett sagolikt äventyr. Dock bultade hans hjärta som hårdast när han tänkte på de ärofyllda bataljerna med gäddor som komma skulle. Där det fanns monster dit ville riddaren.

Nu kom det sig att riddaren redan var upptagen och aldrig fick chansen att jaga den mytomspunna gösen. Lika bra det, för SF fick ställa in den kursen efter att läromästaren hoppat av. Kanske begav han sig ut på egna äventyr, men det förtäljer inte historien. Riddaren var tacksamt nog vid denna tidpunkt istället ute vid vikingaön Björkö och slogs mot gäddor. Mörka moln började hopa sig över SF.

Sedan kom så chansen att jaga den gigantiska gäddan enligt SF's texter. Riddaren var peppad att få lära sig ännu mer i konsten att dräpa gädda och hade sett fram emot denna kurs. Men SF's båtar hade alla på något mystiskt sätt hamnat uppe på land. Onekligen ett illdåd från någon ondskefull häxmästare. Således fick riddaren vända hem med ett tungt hjärta eftersom även denna kurs blivit inställd.

Tredje gången gillt då smäller det. Ännu mer så i en saga, inte sant? Så vitt riddaren vet så blev faktiskt kursen av denna gång. Men han blev själv tyvärr förhindrad från att jag den silvriga öringen. Sjukdom hade drabbat riddaren och han låg hemma i sitt slott. Kanske fångades det öring denna dag eller kanske inte. Den sjuka riddaren kunde inte låta bli att undra om det låg en förbannelse över SF och dess kurser.

Skam den som ger sig och riddaren tog nya tag. Alldeles för få monster hade dräpts under SF's banér. Tiden var nu kommen att möta den förskräckliga laken. En best från havets botten som sägs komma upp till ytan när månen visar sig på himlen. Till slut kom så riddaren till en SF-kurs men hans förhoppningar var inte höga. Mycket riktigt så syntes ingen lake till och riddaren fick moloket rida hem i natten.

Så var den sagan slut. Inte en fisk. Inte ett napp. Pengar slängda i sjön. En urbota uselt resultat helt enkelt. Måhända var en del otur inblandat men jag vill ändå varna för att fiska med Studiefrämjandet. Jag måste tyvärr ge låga betyg på alla fronter. När saker och ting började falla samman gång på gång kom informationen sent eller inte alls. Ett riktigt bottennapp.


Äntligen!

23-25 oktober 2012

 Nytt gäddrekord!!!

Som ni ser på bilden här ovan så har jag lyckats med bragden att äntligen bräcka mitt gamla gäddrekord. Men detta hände i slutet av dessa tre fiskedagar så ni får läsa hela blogginlägget om ni vill veta hur stor gäddan egentligen var. Det är ju nämligen så att jag i nästa vecka börjar mitt nya jobb på Naturhistoriska Museet och dessutom har Lisa varit bortrest. Det var alltså som gjutet för att fiska järnet denna vecka.

Dag 1: Havsöringsfiske med Matte och Callis
Inte så mycket att skriva om här. Inte en enda fisk fick vi. Jag hade ett följe av en öring som kanske vägde 3 kilo. Men mer action än så blev det inte.

Dag 2: Jaga gäddan i vinden
Det blev en kortare tur ute på landet där det blåste styv bris. Efter knappt tre timmar gav jag upp. Vid det laget hade jag dock hunnit med att ta upp fem gäddor. Den största vägde 3.2 kg och tar sig därmed upp på min tio i topp lista. Inte så pjåkigt. Dagens triumf var ändå att jag fick gädda på en wobbler som jag gjorde i högstadiet. Alltid härligt att ta fisk på en helt egen kreation.

 Det första draget jag någonsin gjorde i Trä- & Metallslöjden

Dag 3: Gäddfiske med syrran
Min syster Märta har aldrig fångat en gädda förut så jag bjöd med henne till landet för att hon skulle få känna på något större än metad abborre. Det började med att jag tog några gäddor i kilosklassen med syrran jobbade på sin teknik med haspelrullen. Efter ett tag bemästade Märta tekniken men inte nappade det för det. Vi beslöt oss att ta paus för lunch med vegetarisk grillning.

Grill master Märta

Efter maten tog vi nya tag och styrde kosan mot lokalen "Metal church" och där satt den. Märtas första gädda någonsin var fångad. Dagens största gädda (dittills) dessutom. Jag gissade att den vägde 2.1 kg och det var en bra gissning. Vågen trilskade sig upp till 2.2 kg (Nytt PB för Märta). Mission accomplished. Ciceron Calle hade väglett sin kära syster till att nu kunna stoltsera sig gäddfiskare.

Själv hade jag inte krokat någon fisk efter lunch och tiden var knapp. Vi styrde kosan in i vassen. Snart satt mitt mothugg och jag sa till Märta att det var en minigädda. Ord som jag snabbt fick äta upp när gäddans stora huvud syntes i vattenytan. Nu var rekordet nära. Jag övergav genast min hårda press mot gäddan och släppte på bromsen. Denna gädda var för kraftig för att försöka tvinga in snabbt. Efter några rusher kunde jag dock ta nackgreppet och få upp gäddan i båten. Mitt nya gäddrekord lyder härmed 4.5 kg. En fantastisk avslutning på en lång fiskesäsong ute på landet. Mitt mål att i år klå mitt gamla gäddrekord uppnåddes i grevens stund. Dagen efter så låg det snö på marken och vi tog upp båten på land.

 Smulan får vila sig till i vår

Erik tangerar mitt gäddrekord

20 oktober 2012

En regnig dag på Mälaren startade hoppfullt då vi såg en gädda hoppa över ytan ute på jakt. Men ack så fångade nog gäddan sitt byte, för på våra beten ville den inte hugga. Vi fick faktiskt inte ens ett följe de första timmarna. Jag körde runt till normalt säkra lokaler men såg inte skuggan av en fisk. Allting hände sista halvtimmen, men jag återkommer strax till det.

Mina båtkamrater Erik och Karlis turades idag om att kasta bort dagsfärska nyinköpta drag. Både jiggar, tafsar och dyrare wobblers flög genom luften efter det distinkta ljudet av en lina som går av. Då Karlis lina ser ut som ett garnnystan som en kattunge lekt med var det kanske inte så konstigt. I Eriks fall är det det lite mer oklart varför han envisades med att sumpa sina nya leksaker. En kul detalj var dock att efter att Erik kastat bort ett drag, så råkade Karlis i ett kast strax därefter av ren flax kroka Eriks bortkastade lina med påsittande drag. Därmed räddades i alla fall ett av de nya dragen. Karlis har nu för övrigt slängt bort wobblers för hundratals kronor på en sträcka av några hundra meter ute på landet. En av dessa hänger högt uppe i ett träd.

Tillbaks till själva fisket nu. När vi äntligen fann fisken så small det på mångt och mycket. Vi tog alla vår första gädda inom fem minuter. Som tur var krokade Karlis bara smågäddor, för något annat hade nog inte hans lina klarat av. Den största gäddan togs av Erik som satte nytt personligt rekord med 3.6 kg. Därmed höjde han sitt gäddrekord med dryga kilot. Grattis Erik säger jag till den fina gäddan, som vi naturligtvis inte borde ha glömt att fota. Istället får ni nöja er med en bild av dagens näst största gädda här nedan.

 Puss puss puss


Kombodraget

12 oktober 2012

Efter gårdagens gammelgädda gick det bara inte att stanna hemma. Det skulle fiskas gädda. Tyvärr hade nordanvinden lagt sig och gäddornas aptit minskat. Följe efter följe med ofta småhugg som gjorde det svårkrokat. Faktum är att alla gäddor jag krokade satt med endast en hulling i läppen. Trots denna ovilja till ordentliga hugg bjöd gäddorna dock på spektakulära luftfärder och det var flera som högg vid spinnstopp nära båten. Hur som helst fungerade varken jigg eller wobbler så värst bra. Lösningen blev således att fästa en stor jigg bak på en stor wobbler. Inte den mest lättkastade kreationen men det blev en succé.

 Kombodraget räddade dagen


Fel fiskar på fel beten

11 oktober 2012

När vi jiggade efter abborre fick Matte plötsligt "bottennapp". Det visade sig vara en riktig bamsegädda. Ingen enkel match på lätt haspel men det gick vägen. Nytt rekord ute på landet av Matte som här nedan stolt visar upp sin madam på 6.4 kg. Kanske inte så konstigt att abborrarna nappade så dåligt med en sådan biff i närheten. En kanonstart på dagen helt enkelt! Matte kunde inte låta bli att mms'a gäddan till fiskepolaren Webbe som purket svarade med frågan varför är du inte på jobbet Matte?

Sedan blev det stiltje i fiskelyckan ett tag. På några timmar drog vi bara upp varsin minigädda. Detta dög inte. Så jag föreslog att vi skulle avrunda dagen vid ett av mina favvoställen. Detta visade sig vara ett lyckokast då det började nappa rejält. Jag tog bland annat två gäddor på två på varandra följande kast. Matte som körde vidare på jigg lyckades inte fullt ut här men var nära flera gånger. Efter att Matte missat att kroka en fisk med sin jigg så bet samma fisk istället precis efteråt på min Buster (ja, det var "gamla bettan" såklart...) och min krokning satt. Tyvärr tappade jag fisken precis vid båten. Det var synd, för det var nämligen an riktigt fet abborre. Hade nog varit personligt rekord om jag lyckats väga denna.

Så medan gammelgäddan slukade en liten jigg så tog abborren på stor wobbler. Ibland är det svårt att plocka fram den rätta godbiten helt enkelt. Grattis Matte till den fina gäddan, och ja, jag får väl ta och erkänna att jag är lite avundsjuk ;)

 Abborre?

Första höstfisket

1 oktober 2012

Jag har aldrig förut i hela mitt liv fiskat i oktober månad. Hittills är jag inte imponerad. Vädret skulle vara fint men blev blåsigt och regnigt. Hade det inte varit för "gamla bettan" så hade jag nog inte fått upp en endaste liten fisk.

Mälar-Bustern gjorde susen

Stor-Claes får storgädda

29 september 2012

Efter att ha lattjat på fiskehöstrean i Vårby, där bland annat flytoverall inhandlades, fann jag sedan lite tid åt fiske. Ekeröbarnen Claes och Micke möttes upp norr om Rastaholm och enligt dem själva hade det tagits både gädda och abborre. Claes största gädda hade vägt 3.8 kg och därmed nytt PB, så grattis Claes!

Micke och Claes


Öringpremiär

27 september 2012

Bröderna Erbom bjöd mig på tidig öringpremiär. För tidig, visade det sig, då temperaturen i vattnet var ca 11 grader. Inte en skymt av en öring på hela dagen.
Storebror Niklas körde runt oss mellan Vaxholm och Lidingö men ingenstans ville det nappa. Bättre lycka nästa gång, men tack för en trevlig dag bröder!

Matte och Nicke


Edwards födelsedag

23 september 2012

Edward fyllde år så vi firade ute på landet med lite fiske. För bästa möjliga resultat anlitades fiskeguide Fredrik Örnberg (www.pikeit.se). Främst för att lära oss att vertikalfiska efter gös, men även för att hitta storgäddan. Gösfisket misslyckades dock helt för där fick vi inte ett napp. Erik och Edward fick visserligen varsin abborre, men det var ju inte rätt art. Så vi fick övergå till gäddfisket tidigare än väntat.

Inte heller gäddfisket blev särskilt actionfyllt och själv tog jag min första gädda sent på eftermiddagen. Faktum är att det var mitt första napp för dagen och då hade vi ändå fiskat sedan tidig morgon. I slutändan så hade jag tagit 3 gäddor, medan Erik tog 1 abborre och 1 gädda, och Edward tog 1 abborre och 2 gäddor. Vädret var emot oss och inte blev det mycket napp, men det viktigaste var ju såklart att Edward var nöjd och belåten. Grattis Edward!

Edward och jag fick dubbelhugg

Alla mina gäddor togs på mörtfärgad Salmo

Eriks abborre var ju ingen gös, men men :)


Grabbhelg på landet

14-15 september 2012

En helg med grabbarna på landet på jakt efter gädda. Inte blev det många napp. Själv tog jag två stycken, medan
Erik, Mackan, Matte och Johan alla tog varsin gädda. Alltid kul när alla får fisk! Mackan och Matte, som är medlemmar i Team Megafisk (www.teammegafisk.se) hade för övrigt glömt båten hemma så de fick låna min farsans roddbåt.

Betesvalet tycktes spela föga roll för gäddorna togs på jigg, wobbler, skeddrag och jerkbait. Självfallet togs en av mina gäddor på "gamla bettan", även känd som buster jerk. En kul detalj var att Johan, just som jag kastat iväg bustern, sa att det var ett riktigt gäddkast. Bra öga Johan för strax därefter small det till.

Annars var nog helgens fiskehistoria att jag på morgonen hittade en löja på gräsmattan utanför huset som måste ha tappats av någon fågel. Så här i efterhand borde jag naturligtvis använt denna firre till att meta. Tänk vilken historia att meta upp storgäddan på en löja man hittat uppe på land!


Mackan satsade på AIK-färger


Sommaren 2012


Efter vårens salmonidfiske så handlade sommaren om gädda. Först satte jag nytt PB när jag fångade 4 st gäddor på en dag, för att sedan krossa det rekordet med 9 st gäddor på en dag. Mitt urtida gäddrekord på 3.6 kg lyckades jag dock inte bräcka under sommaren. Mina tre största gäddor under denna sommar vägde 3.4 kg, 3.5 kg och 3.5 kg. Överlägset flest gäddor har denna sommar tagits på Buster Jerk, modell Shallow Runner "Mälaren".

Ny båt i år är en styrpulpet av modell Uttern 4500 med en Suzuki 40 hk utombordsmotor. Den fann jag på Blocket och lyckades pruta ned 30 %. Ny startmotor krävdes men annars har den fungerat bra. Nemo och Erik har varit mina flitigaste partners på fiskefronten i sommar. För det har Erik belönats med sin första gös och Nemo fått slicka på en och annan firre. Gösen togs för övrigt på en Bomber när vi trollade utanför fyren.

Min fru Lisa tog sin allra första gädda när vi i augusti var ute med fiskeguiden Hans Nordin (www.outdoor.se/nordin). Dagens största gädda var tyvärr, på sätt och vis, ingen vi fick på kroken utan en vi såg på morgonen. Den vägde nog ca 9 kg och hade i sin käft en gädda på ca 3kg. En häftig syn som bådar gott för när nya gäddrekord skall slås.

Nemo har varit en trogen vän på sjön

Årets fiskedrag: Buster Jerk

Eriks första gös (Nytt PB: 0.8 kg)


Våren 2012


Medan jag jobbade på Kolmårdens djurpark så bodde jag på en bondgård vid Bråviken. Det blev en hel del fiske och då framför allt efter för mig nya arter så som havsöring och regnbåge. Faktum är att jag på årets första kast plockade en öring på 1.2 kg. Efter det fick jag mest upp förvildade regnbågar i Bråviken. Jag plockade även regnbåge i sportfiskesjön Nävsjön som låg nära bondgården.

Min allra första öring (Nytt PB: 1.2 kg)


Vintern 2012


Första fisketuren i år blev till Mackans landställe utanför Norrtälje. Det var första gången någonsin som jag fiskade på is. Det blev mycket borrande för att förbereda för alla angeldon. Jag lyckades ta en liten gädda och därmed min första isfisk.

 Angeldon laddat med mört