HUNDBLOGG

Våren 2016
Nemos söner


Hösten/Vintern 2015
Nemo fick para sig med Dixie. Tillsammans fick de 3 söner :)Nöjd. Bryggan på landet 2015.Allt som läggs på nosen återfinnes senare i Nemos mage :)
Äppelskrutt

Jordgubb

Avokado

Potatisskal

 Pannkaka

Körsbärstomat

Burgare

Gurka

Clementin

Sallad

Morot

Cheddarost

Zucchini

Äggplanta


25 april
Vi vandrade runt Gålö och försökte förgäves kroka havsöring. Men en fin dag i solen fick man.8 april
Jag tog ut några stygn på Nemo idag. Oklart hur han skadade sig men där sprack våra fina olyckspremie antar jag. Kul att notera att han inte slickade sitt sår alls. Det var ju bra, för "struten" var verkligen inte uppskattad.
2012-12-07
Skarpt läge! Nemo och Lisa kallades in för att leta efter en försvunnen person. Detta var första gången Nemo arbetat som räddningshund på allvar. På gott och ont hittades inte personen i fråga medan Lisa var ute. Synd att ingen hittades vid liv. Men gud ske lov att ingen hittades död.


2012-10-27
Efter en hel veckas träning i Skövde med Räddningstjänsten så var både Lisa och Nemo redo för sängen tämligen snabbt vid hemkomst.2012-08-13
Hunden fick idag en fin medalj i brevlådan som belöning för hans status som räddningshund.2012-04-29
Så kom då dagen för slutprovet. Inte heller detta prov ställde till några större problem så nu är Nemo en räddningshund. Även Nemos kusin Modji klarade provet denna dag.


En stund innan Lisa och Nemo skulle göra sista delen av provet, så landade en skalbagge på mig. En så kallad timmerman, som känns igen på sina extremt långa känselspröt. När så Lisa fick klartecken att inleda så flög skalbaggen iväg. Resten är nu historia.2011-10-29
Även delprov II avklarat av Lisa och Nemo som fick högsta betyg i alla bedömningskategorier.2011-05-14
På lördagen klarade Nemo delprov I till utbildningen som räddningshund. Om ungefär ett år är det planerat att han skall göra slutprovet. Provet gick smidigt och den skotträning vi utövat under våren visade sig vara väl investerad tid.


2010-11-22
I helgen klarade Nemo inträdesprovet till utbildningen som räddningshund och idag fick vi tillbaks röntgenresultat som visade att hans höfter rankas B. För er som undrar betyder B att han dels kan bli räddningshund och dels är godkänd som avelshane. Så idel bra nyheter på hundfronten =)2010-10-03
I samband med Lisas födelsedag tog vi oss ut till landet och plockade svamp.2010-09-26
Tillsammans med Kristoffer och Anastasia tog vi en lång promenad runt i Stockholm på 1.5 mil som började vid Östra station och slutade i Hallonbergen.2010-08-22
På vår första bröllopsdag tog vi med hunden ut till Drottningholms hundö. Det var "Hundens dag" där ute och bland annat så var kändisen E-type där och adopterade en hund. This is the way!En bild från förra julen då Nemo förvandlades till Dino av min syster Märta ;)Två videoklipp från när Nemo var ung. På den tiden gick han under kodnamn Sumo =) hehe


04-02-2010
Nemo 1 år gammal. Det var kul att skriva ned saker och ting här så man minns detta första år med valpen. Hädanefter kommer dock uppdateringarna bli färre.


03-01-2010
Aftonbladet hade en artikel om hur hundar klarar sig i vinterkylan. Vi kunde berätta att vår valp inte alls har sådana problem då han faktiskt är en polarhund. Denna artikel, inklusive en bild av mig och Nemo, publicerades den 4/1.28-12-2009
Väldigt vad folk tror att Nemo är en husky. Idag var jag på hundpromenad vid Stora Skuggan och hela tre gånger på en timme frågade någon om min hund var en husky. Nästan dagligen får jag och Lisa den frågan. Så himla lik en husky är han ju faktiskt inte.
   Nemo fick leka bra idag också. Först med en 5 månader gammal staffordterrier och sedan med en bordercollie som var 9 år gammal. Båda hundarna var gärna med på att springa runt och brottas. En fin dag ute på snövidderna.


18-12-2009
Igår kom vi hem från Tandådalen där Nemo för första gången fick uppleva snö. Trevligt med hund på semester och vi tog med honom när vi åkte långfärdskidor. Vi prövade även att låta honom dra Lisa lite och det gick bra, men han är för ung för att göra detta egentligen. Nästa snösemester kanske det blir mer ordentligt jobb som draghund.


12-12-2009
Om man segrade i sin agilitydebut kan man väl lika gärna segra även i sin utställningsdebut eller hur? Hela 20 st. lapska vallhundar var anmälda till Hund -09 på Älvsjömässan. Nemo segrade ytterst enkelt i klassen ungdom hanar. Konkurrensen uteblev då alla andra hundarna antingen var gammeltackor eller hyndor. Ett fint HP, eller hederspris, lades till och domare Carl-Gunnar Stafberg gav följande dom: Tilltalande junior hane. Fint huvud. Prima bett. Bra hals och skuldra. Aning lång kropp. Lite grund bröstkorg. Rör sig bra från sidan, lite slarvigt fram.

Domaren mätte även upp Nemo till 53 cm mankhöjd vilket ligger inom rasstandarden om än åt det stora hållet. Det var den första professionella bekräftelsen på detta.


11-12-2009
Imorgon skall Nemo för första gången ställa upp på en utställning. Den stora Hund-09 på Älvsjömässan, så det är tuffast möjliga motstånd. Vi har övat mycket på att gå i ring fram och tillbaka så det skall nog gå bra. Han går ut först av alla lapska vallhundar och han gör det tidigt på morgonen. Nu håller vi alla tassarna för att det skall gå bra imorrn.


15-11-2009
Vi har vid fyra tillfällen under hösten gått på en kurs i skogsagility. Idag var sista tillfället och det var dags för tävling. Väder och vind hade fått många av hundarna och dess ägare att avstå. Men vi har ju en polarhund så vi ställde självklart upp. Nemo var grym och han vann också sin första agilitytävling, duktig hund! =)

13-10-2009
Hela 18,5 kg väger Nemo nu. Det är ganska stort för denna ras. Folk påpekar dock att han kanske t.o.m. är lite mager.


12-10-2009
Att markera revir är inget Nemo sysslat med tills idag. Men en lyktstolpe och en stupränna senare så kan vi konstatera att valpen nu tagit ytterligare ett steg mot att bli vuxen.


27-09-2009
Efter en helg på landet är man en trött hund. Man har fått kalasa på fallfrukt och lekt med en snok utan att förstå att det faktiskt finns andra varelser som gillar att nafsa. Väl hemma i stan igen så var det bara att falla ihop och drömma om nästa år när man får komma till landet igen.20-09-2009
Hej Nemo! Var det något du ville? ;)19-09-2009
En riktig långpromenad i mina gamla trakter i Danderyd. Först tog vi oss runt Ekebysjön, sedan Ösbysjön och slutligen gick vi runt i Altorpskogen. Här är lite bilder:16-09-2009
Nemo väger 17 kg och har redan en mankhöjd på gränsen till att spräcka rasstandarden. Om vi nu mätte på rätt sätt det vill säga. Han är en stor pojke på god väg att bli fullvuxen.


10-09-2009
Idag gjorde jag min första jobbdag efter examen och Lisa jobbade hon med. Så stackars jycken fick vara ensam fyra timmar vilket är nytt rekord. Ett som vi skall försöka att aldrig slå. Men han hade iaf jättekul i hundparken med en spinkig tigrerad boxer dessförinnan.


02-08-2009
Nemo är idag ett halvår gammal. Om någon diggat den trista sommaren så är det nog vår lilla polarhund. Liten är för övrigt kanske fel ord då han numera väger dryga 15 kg. Han har gått upp 10 kg sedan vi hämtade hem honom för fyra månader sedan.


19-07-2009
Jag och Nemo är kändisar! Kolla 2:58 in i den här musikvideon =)

One Sad Horse - Graveyard Baby


17-07-2009
Nemo ramlade från bryggan, inte en gång utan två gånger idag. Extra fin komisk effekt blev det den andra gången när han satte framtassarna på en båt som då gled iväg så att han hamnade i plurret.


03-07-2009
Rumsren? Ja nästan, för det har bara skett en enstaka olycka senaste veckan och det var i samband med tuggben och besök så där blev han nog lite upp i varv.


15-06-2009
Hunden har inte kissat inne på 3 hela dagar nu. Men ännu viktigare är att han faktiskt börjat säga till när han behöver gå ut! =)


12-06-2009
Nemo och Lisa hade en hund-date med Vicky och hennes pudel, eller mini-dvärg-hund som Lisa kallade den när jag frågade vad det var för sort. De tog en lång promenad i skogen strax söder om stan medan jag stannade hemma och jobbade med mitt examensarbete.


16-05-2009
Hur cool är man inte om man som valp lyckas välta en St Bernhard på 65 kg?


09-05-2009
Igår var första dagen då allt kiss hamnade utomhus. Men rumsren är Nemo knappast för han inledde dagen med att kissa på Lisas väska. Väskan låg otaktiskt nog på en dörrmatta som han tidigare kissat på så lukten lurade nog valpen till detta niddåd.


29-04-2009
12 veckor gammal har valpen hunnit bli och han har nu fått sin valpspruta. Så framåt helgen ska vi äntligen låta honom få träffa andra hundar ute på promenaderna. Nemo har vuxit ordentligt, från 5 kg till 9 kg på fyra veckor.


13-04-2009
Kisskampen går vidare men det är torrt på nätterna iaf sen en tid tillbaka. Nu tränar vi även koppellydnad, enklare trick, lämnas ensam samt mycket annat. Nemo har charmat grannskapet och vi kan inte vänta på nästa valpspruta så han kan få hälsa på lite andra hundar än Iago också.


En liten video (16mb) av valpen: nemo.MPG


02-04-2009
Nemo har vart ute på gården och kissat. Ett stort steg i den förhoppningsvis korta kampen för att få honom att sluta kissa inomhus.


01-04-2009
Senaste tillskottet i familjen Mattsson är valpen Nemo =)


AKVARIEBLOGG

November 2015
Ny ormhuvudfisk i akvariet efter auktion i Haninge.


Juli 2015
Karlis gjorde om sitt akvarium till ett CO2-pumpat växtakvarium. Så jag fick adoptera några av hans fiskar. Corydoras och Botia överlevde flytten. Till skillnad från L-mal, palettciklid och algätare som inte klarade Karlis fullpackade flyttpåse eller min påföljande resa till Paris.Februari 2014
Jag och Karlis tog en runda till Akvarielagret varpå jag fyllde på med några fiskar. En ny art är sprutfisk. Sådana där som sprutar vatten på insekter så att de ska trilla ned från var de nu sitter.


November 2013
Ytterligare en akvarieauktion! Hem kom vi med en Sajica ciklid för ynka 20 kr. Ingen ville ha den för 30 kr vid utrop så vi köpte den rabatterad. Blek som attan till en början var den. Men väl hemma i akvariet tog den mod till sig och visade sin fulla prakt :)Oktober 2013
En utdragen akvarieauktion i Spånga fyllde på akvariet med lite växter, scalarer och en ny fjärilfisk. Det blev rätt segt när de spenderade långa stunder med att ropa ut grus och tyska akvarietidningar.Juni 2013
Ny fisk i karet. En ormhuvudfisk. Jag åkte egentligen till Akvarielagret bara för att köpa korkek till mina ormar men det blev ett impulsinköp på fiskfronten också alltså.April 2013
Egentligen terrarium och inte akvarium. Men jag är nu ägare till två majsormar. Födda 2007 och ca 1.5 meter långa, en hane och en hona. Hunden var nyfiken på de nya husdjuren så jag fick sätta gränsen vid att det är ok att studera, fast på avstånd.November 2012
Inför stundande flytt plockade vi ned två av tre akvarium. För att inte pressa in på tok för mycket fisk i ett och samma akvarium, säger vi nu adjö till bland andra Kuhlis, Östafrikanska ciklider och malar. Några fiskar hamnar hos min syster och några hos en kompis kompis sambo. Akvariet jag fick av P3's Morgonshow får således ett nytt hem. Kvar blir endast det stora avlånga akvariet.Augusti 2012
Goda nyheten är att i alla fall ett Julidochromis-yngel lever ännu och har fått ett eget akvarium. Dåliga nyheten är att fjärilsfisken dog efter att olyckligt hamnat i bråk med öronålen. Således har ny fjärilsfisk inhandlats och samtidigt skaffades en eldål, som är en stor art av pilnäbb som härstammar från Sydostasien. Både fjärilsfisk och pilnäbbar är bland Lisas favoriter så jag visste att jag skulle slippa bannor för att ha dragit hem nya akvariefiskar denna gång.Februari 2012
Julidochromis blev den andra ciklidarten att få yngel här hemma. Vi hyser dock inget större hopp om ynglens överlevnad då de bor i det stora akvariet med många andra större och rovgiriga fiskar.

Jag blev mest förvånad då jag trodde föräldrarna var för unga. Man kanske skulle pröva att ge vårt par en egen lya innan nästa kull.


September 2011
Efter en fiskauktion så kom jag hem med några ciklider vardera från släktena Julidochromis och Melanochromis. Efter att ha stuvat om lite bland alla ciklider fann jag en balans som alla fiskar verkar trivas med som tur var.

Julidochromis

Melanochromis


Maj 2011
Vi prövade att ta hem en Aequidens metae för att ha som sällskap till Krobiacikliden. Men den blev mobbad både av den och av klätterfisken. Så den fick åka tillbaks till affären rätt omgående. Så kan det gå.Januari 2011
Nya året inleddes med att många av våra fiskar fick nytt hem, de flesta hos min svåger. Jag har byggt om ena akvariet med ett gäng sten för att få till en biotop som mer skall likna de stora östafrikanska sjöarna. Våra ciklider från Tanganyika och Malawi har samtliga placerats däri. En ny ciklid, Rödzebra, har även tillkommit.


Rödzebra


December 2010
Prinsessorna från auktionen visade sig vid närmare granskning inte vara av samma art som våra gamla. Båda arterna hör till släktet Neolamprologus och hör hemma i Tanganyikasjön i östafrika. De nya prinsessorna har artbeteckningen helianthus, efter solguden Helios, och har fått detta namn då de har orangea fläckar bakom ögonen.

N. helianthus


N. brichardi


November 2010
Lisa frågade mig lite om släktskapet akvariefiskarna emellan så jag tog och forskade lite i ämnet. Enkelt sett kan man säga att fengäddan och öronålen är en en egen grupp och endast på lång väg släkt med alla de andra fiskarna. Sedan grupperar vi fjärilsfisken och pilnäbben i varsin egen grupp. Alla andra fiskar kan klumpas ihop till en jättegrupp, som man sedan simplifierat kan dela upp i ciklider/guramis och tetror/malar.November 2010
På fars dag var jag och Lisa på en akvarieauktion. Efter lång väntan ropade vi snabbt in tre objekt i följd. Dels lite fler prinsessor, dels ett par Altolamprologus (Tanganyikaciklider) och slutligen en fisk som såldes som "okänd fisk". Enligt säljaren hade inte ens folket vid Naturhistoriska Riksmuseet kunnat artbestämma denna. Detta tvivlar jag dock på. Efter lite bläddrande i böcker och på nätet gissar jag att det är en sydamerikansk ciklid ur det tämligen outforskade släktet Krobia.

Krobia
sp. Xingu


Altolamprologus compressicepsOktober 2010
Stänktetror lever i Amazonas och har ett lustigt lek- & föräldrabeteende. Hanen och honan hoppar tillsammans upp över vattenytan och lägger sina ägg, samt befruktar dessa, på överhängande blad. Sedan använder hanen sin stjärtfena till att stänka vattendroppar på äggen för att hålla dem fuktiga.Oktober 2010
För en gång skull vill jag belysa inte en fisk, utan vår nya skruvade växt Aponogeton. Sedan var det högst medvetet jag använde ordet belysa. Då den stora nyheten här hemma egentligen inte ens är den fina växten. Utan det faktum att jag lekt elektriker/ljusdesigner och väsentligt förbättrad belysningen i lilla akvariet. Nu förväntar jag mig bättre liv i växterna och jag har redan konstaterat att fiskarna syns bättre nu.September 2010
Min söta fru Lisa läste någonstans att man ska göra något snällt varje dag så hon köpte kuhlis till mig. Inte den vanliga akvariekuhlin som är randig, utan en homogent färgad variant som kallas kanelkuhli. Tilsammans med randiga kuhlis, öronål, pilnäbb och väderål har vi nu en ordentlig samling "ålar". Detta till min syster Märtas förtret då hon har fobi för ålar, och då speciellt muränor.Augusti 2010
Då bladfisken matvägrade i två veckor fick han gå tillbaka till affären. Dagen efter så hörde vi på radion att programmet Morgonpasset (P3) ville bli av med sitt akvarium inklusive fiskar. Jag slängde iväg ett email och berättade om bladfisken och sedan dröjde det inte länge tills de ringde från radion. Akvariet var mitt om jag ville ha det. Jag tackade ja och köpte grisen i säcken så att säga för det var oklart vilka fiskarter det gällde.
P3 Morgonpasset - Vi ringer upp Calle.MP3

P3 Morgonpasset - Calle och Lisa hämtar akvariet.MP3
Här är en bild från när vi hämtade akvariet i Radiohuset. Det visade sig att fiskarna var av arterna Kardinaltetra, Fembandsbarb, Ancistrus samt Väderål. Jag fick vara med på radio dels när de ringde mig och dels några dagar senare då när vi hämtade akvariet. Vi tackar P3 Morgonpasset för all fisk och vi lovar att ta väl hand om dem =)

Väderål


Ancistrus


Fembandsbarb


Kardinaltetra


Augusti 2010

En närbesläktad art till öronålen är fengäddan och en sådan har vi nu införskaffat. Denna fisk visade sig genast vara mycket matglad och en förvånansvärt aktiv och kul prick.


Augusti 2010
Till min 30:e födelsedag gav Lisa mig i present att få en valfri fisk. Det blev en bladfisk från Amazonas. Bladfiskar är rovfiskar som kamouflerar sig som löv och har en "snabel" som ska se ut som lövets skaft.

I samma veva köpte vi även in ciklider av arten Prinsessan av Burundi.Juli 2010
Efter semester i London kom vi hem och fann att fiskarna inte klarat sig särskilt bra tyvärr. Numera har vi således inga dvärggurami eller gaffelstjärtregnbågar kvar. Vi har skaffat fler öronålar vilket lett till oväntad aggression från vår äldsta öronål.


Juni 2010
Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något om våra akvarium. Vi har kvar det lilla akvariet (37 liter), där vi kör hårt på räkor och snäckor, men har bytt ut det stora akvariet mot ett ännu större (222 liter). Följande arter fisk har funnit sin väg till vårat hem sedan sist jag skrev; Ancistrus, Gurami, Dvärggurami, Leoparddanio, Öronål, Påfågelspilnäbb, Siamesisk algätare och cikliden Aulonocara. Bland annat så köpte Lisa några av dessa billigt på auktion och jag fick tag på en gratis öronål från en kompis.

Öronålen är en "primitiv" fisk som andas luft.


November 2009
Plats i det lilla akvariet fanns efter att den sista av våra trådfensregnbågsfiskar dött. Så Lisa köpte några halvnäbbar. En art vi tidigare funderat på. Ytlevande långsmala filurer som vi hoppas skall trivas tillsammans med småfisken, räkorna och snäckorna.Oktober 2009
Nu har vi ett fullsmockat akvarium och den sista fisken vi skaffade, för nu är det tillfälligt köpstopp, är en afrikansk klätterfisk. Namnet är udda då denna fisk inte alls kan klättra.

Införskaffat är även PMDD, växtnäring, som förhoppningsvis skall sätta igång en växtboom. Växter diggar ju ämnen som Fe, Mn, B, Zn, Mo, K, C, H, N, O, S och P. Så länge de kommer i rätt doser och i rätt slags föreningar.


Oktober 2009
Stor ombyggnad av akvarium med nytt grus och nya växter. Ny fisk i familjen är en slags danio, en större släkting till zebrafiskar. Den påminner lite om en laxfisk och har rosa fläckar på kroppen. Även en till kuhli har inhandlats.

Vi hade för övrigt inte sett våra kuhlis på flera månader. De är ena rackare på att gömma sig. men nu när de fick byta akvarium blev de genast väldigt roliga och mindre blyga.Oktober 2009
Fjärilsfisken lyckades under natten hitta en springa att hoppa ut igenom och hamnade således utanför akvariet. Som tur var lyckades den dock sprattla sig ned i vårt andra akvarium som står bredvid. Sannerligen röta att den inte hamnade på golvet. Vi har därmed lärt oss att den inte är aktiv nattetid när det gäller att äta. För då hade nog småfiskarna i lilla akvariet varit några färre på morgonen.


Oktober 2009
Vår andra palettciklidhona har nu avlidit. Palettciklidhanen har därmed fått barn med två fruar samt dödat båda sina damer, allt detta sedan augusti. Vi är nu rätt tveksamma om vi vågar försöka med tredje gången gillt. Det vore kul att föda upp från yngel till vuxen men det tycks ju aningen volatilt med en sådan aggressiv fader.


Oktober 2009
Tyvärr blev även denna yngling misslyckad. Ett gäng av ynglen lyckades klämma fast sig och dö, varpå pappacikliden flippa och blev aggro. Så nu står vi utan yngel i akvariet igen. En ordentlig rensning av akvariet stundar då vi planerar byta bottensubstrat och växter samt göra vissa justeringar av fiskfaunan. Bäst att passa på nu när det är yngelfritt.


September 2009
Palettcikliderna har fått nya yngel. Tumult i akvariet då alla andra fiskar får spö av de nu extra aggro cikliderna. Ända tills jag skärmade av akvariet i två delar dvs. Nu ska vi se om inte några yngel skall nå vuxen ålder denna gång.

En liten video (8mb) av ynglen: fiskyngel.MPG


September 2009
Ny medlem i familjen är en fjärilsfisk. Då vi inte hade några ytlevande fiskar i det stora akvariet inhandlades denna fisk till det rekordhöga (för oss) priset av 145 kr. Då denna fisk kan hoppa upp ur vattnet för att fånga flugor fick jag täta till akvariet med silvertejp så att den inte skall hamna på golvet.

Vi prövade att mata den med gråsuggor då vi hade läst att det skulle vara populärt. Den åt visserligen en, men det var cikliderna som var gladast över den ovanliga maten.September 2009
Det blev ganska lyckat med alla dessa nya fiskar ändå. En scalare blev mobbad så den har vi omplacerat. Annars är allt som vanligt då palettcikliderna dominerar halva akvariet. Vi har även skaffat lite nya räkor och snäckor.September 2009
Det blev en ordentlig runda genom fyra akvarieaffärer och fyra arter inhandlades. En ny palettciklidhona, svarta scalare och lite olika malar. Nu hoppas vi att alla dessa skall kunna samsas.September 2009
Pappa ciklid är nu tyvärr ensam av sin sort hemma hos oss men det tänkte vi åtgärda inom kort. En tuff hona sökes. Tyvärr dog våra strömgrönlingar mystiskt under vår smekmånad. Imorgon skall vi ta en rejäl shoppingrunda och stuva om i våra två akvarier. Så jag tar och skriver mer efter det.


Augusti 2009
Yngel! Cikliderna har fått ett 30-tal yngel som noga vaktas av hannen. Han har dock varit så beskyddande mot dessa så att han skadat honan allvarligt. Sådant som kan hända när instinkter är starka, vi får hoppas honan kan repa sig men prognosen är dyster då hennes sår infekterats av svamp. En spa-weekend med saltbad och sedan vila i lilla akvariet hoppas vi ska hjälpa. Men hur som helst grymt kul med våra första fiskyngel =)


Augusti 2009
Vi har nu återigen fina stim av våra olika regnbågsfiskar i vårt mindre akvarium. Detta har lämnat ett hålrum i det större akvariet som nu känns som att det behöver lite mer liv, så det är upplagt för att shoppa fisk snart. I det mindre akvariet tänkte vi också ha räkor. I både akvarierna finns numera även snäckor för att hålla rent. I denna turbulenta tid har vi tyvärr fått ge upp våra guramis som inte lyckades repa sig.


Juli 2009
Cikliparet är sams igen och det var ju trevligt. Det har dock visat sig att vi har ett större problem som vi ignorerat ett tag då detta utspelat sig nattetid. Pictusmalarna har dödat och ätit upp småfisk. Vi ska nu sätta upp ett andra akvarium för de överlevande småfiskarna och även för Guramis som inte riktigt trivs av någon mystisk anledning. De har börjat må sämre sen Pictusmalar och Palettciklider tagit över och vi hoppas nu att de ska få en nystart.


Juli 2009
Vi har fått isolera palettciklidhanen som blivit mycket aggressiv mot honan och bitit sönder hennes fenor. Sannolikt är hannen redo att försöka para sig igen medan honan inte är det. Vi hoppas nu att honan lyser upp med röd färg på buken inom kort, vilket visar att hon är redo för parning, så vi kan återförena våra ciklider.


Juni 2009

Peruanska pictus-malar är det senaste inköpet till akvariet. De verkar mycket livliga och visst är de vackra. Lisas andra inköp på kort tid.


Juni 2009
Jag har kollat upp lite mer om varje art som vi haft i vårt akvarium och kan konstatera att många av våra fiskar kommer från Asien eller Oceanien. Undantaget är palettcikliderna som kommer från Afrika och pictus-malarna från Sydamerika. Tack vare våra kräftdjur så har vi haft arter från Europa och Nordamerika också. Därmed har vi haft besökare från all jordens kontineneter exklusive Antarktis =)


Juni 2009
Palettciklidhonan har blivit mycket aggressiv mot hanen. Den stackars hunsade mannen gömmer sig på de mest kluriga ställena för att inte bli mobbad. Detta beteende är  inget ovanligt efter lek. Frågan är bara om vi kommer att se yngel snart eller om vi får hoppas på bättre lycka nästa gång.


Juni 2009

Lisa impulsköpte kuhlis. Mycket snygga små ålar som jag hade när jag var ung. Dock vet jag av erfarenhet att de mest gömmer sig hela tiden.


Juni 2009
Palettcikliderna diggade den grotta jag skapade av en gammal kruka. De inledde parning och sedan tror jag att honan la sina ägg. Jag skriver tror för jag har inte velat störa genom att kolla i krukan. Sedan har honan vaktat nära grottan och hanen lite längre bort.


Maj 2009

Vi hoppas odla våra första fiskyngel och har köpt ett par palettciklider för detta syfte. En art som Lisa haft i när hon var yngre så för henne blir detta ett kärt återseende.


Maj 2009

Vi har införskaffat till vårat akvarium Sewellia lineolata som är en slags strömgrönling som använder sina utplattade fenor till att sätta sig fast på ytor. Denna förmåga är förknippad med dess levnadssätt i strömt vatten.