Den alternativa krysslistan skapades av Calle Mattsson under pågående kandidatutbildning i biogeovetenskap vid Stockholms Universitet. Den var initiellt tänkt som ett kul sätt att mucka med alla ornitologer i klassen som babblade på om sina kryss på sin fågellista. Men efter att jag inlett processen att få koll på all Sveriges däggdjur, kräldjur och groddjur tog listan en mer seriös form. Om vi lägger ihop dessa tre djurgrupper får vi ett drygt hundratal arter inom landet.

Skvader Här kan du ladda ned den alternativa krysslistan =)

krysslista.doc

Du får ett kryss för varje art du sett levande, i vilt tillstånd, inom Sveriges gränser. Alternativt att du sett djuret i fråga under en fältkurs i biogeovetenskap, en resa du gjort tillsammans med klassen, som var utomlands.

Bonuspoäng kan tillskansas om du upplevt något extraordinärt apropå en djurart. Om du exempelvis sett en björn äta honung, paddor som försöker ha gruppsex eller ett kräldjur som föder levande ungar är du värdig en bonuspoäng för varje. Vilka upplevelser som berättigar bonuspoäng framgår om du laddar ned krysslistan eller om du klickar på respektive djurgrupp uppe till höger på hemsidan.

Det susar i säven är en älskad barnbok där några av djuren från krysslistan medverkar. Om du sett alla dessa djur kan du stolt säga att du tagit hem "det susar i säven"-kombon som är den finaste slags bonuspoäng du kan få. Följande djur ingår: padda, mullvad, grävling, vattensork, utter, vessla. Själv har jag sett padda, grävling och vattensork. Vesslan smet troligen in i gräset, uttern har simmat ovanför mig när jag snorklat och mullvadshög är det närmsta jag kommit de andra djuren.